Приоритети
Начало  Приоритети
 
 
Култура

АКЦЕНТИ В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА ПЛОВДИВ


1.Международен пленер на Графичното ателие
2.Великденски празници
3.Великденски музикален фестивал
4.Връчване на Награда “Пловдив” в областта на изкуството
5.Фестивал “Открита сцена”
6.Фестивал “С любов за танца”
7.Международен симпозиум по скулптура
8.Международен фестивал на камерната музика
9. Връчване на Националната награда “Христо Г. Данов”
10.”Верди” фестивал
11.Международен пленер по живопис
12.Лятна кинопанорама “Филмови нощи във Филипополис”
13.Международен фолклорен фестивал
14.Национални есенни изложби
15.Тържествено честване на Шести септември – Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив
16.Международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”
17.Седмица на съвременното изкуство
18.Международен куклено-театрален фестивал
“Двама са малко – трима са много”

19. Празник на Стария град
20.Международен телевизионен фестивал “Златната ракла
21.Фестивал на българския неигрален филм “Златен ритон”
22.Международни фотографски срещи
23.Коледни и новогодишни празници
24.Годишна изложба на пловдивските художници
Адрес за контакти:
Забележка:


1.Международен пленер на Графичното ателие

м.март – декември

Пленерът се организира от 1995 г.в Графичната база на СХУ “Цанко Лавренов”. Ежегодно в него участват по 8 автори, като подборът им става с конкурс. В пленера досега са участвали утвърдени български графици, както и изявени творци от Македония, Франция и други страни. С творбите от пленера се урежда изложба през м.феврурари следващата година в изложбената зала на ул. Гладстон 32. Проявата се организира от Дирекция “Култура” при Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници.

2.Великденски празници
10 дни около Великден

В програмата са включени Великденска изложба на Дружеството на плов-дивските художници и Великденски концерт на Биг-бенд “Пловдив”, както и други концертни изяви на откритата сцена на площад “Стефан Стамболов”. Организатор на празниците е Дирекция “Култура”.

3.Великденски музикален фестивал
10 дни около Великден

Програмата на фестивала включва симфонични концерти основно на пловдивското филхармонично дружество с участието на изтъкнати солисти от страната и чужбина. Досега на фестивала са гостували формации като Софийски солисти, Пазарджишкия филхармоничен оркестър, Хоровата капела “Светослав Обретенов”. Организира се от 1997 г. в Концертна зала от Дирекция “Култура” и Оперно-филхармоничното дружество.

4.Връчване на Награда “Пловдив” в областта на изкуството
навечерието на 24 май

Награда “Пловдив” е ежегодно отличие на Община Пловдив за ярки постижения в културния живот на града през предходната година в разделите литература, художествен превод, театър, музика, изобразително изкуство, архитектура, журналистика и фотография. Дава се и специална награда за дарители и спомоществователи в областта на културата. Носителите на наградата се определят от специализирани комисии за всеки от осемте раздела. Наградите се връчват от Кмета на Пловдив на тържество в Драматичния театър. Награда “Пловдив” е учредена през 1981 г.

5.Фестивал “Открита сцена”
м.май – юни

В рамките на фестивала се организират фолклорни танцови и песенни концерти с участието на изпълнители и състави от Пловдив и Пловдивска област, както и концерти на популярни поп и рок групи и солисти от цялата страна. На откритите сцени на пл.”Ст.Стамболов” и на Гребната база се изнасят и камерни театрални и куклено-театрални спектакли и други. Организатор на проявата е Дирекция “Култура”.

6.Фестивал “С любов за танца”
1 – 4 юни

Фестивалът за класически танци се открива на Международния ден на детето. За първи път е организиран през 1999 г. и се провежда през година в Градския дом на културата. Досега във фестивала са участвали танцови състави и солисти от Турция, Сърбия, Македония, Франция, Дания, както и от цялата страна. По регламент участниците трябва да бъдат на възраст между 7 и 18 години. Организатори на проявата са Дирекция “Култура” и Танцово студио “Буратино”.

7.Международен симпозиум по скулптура
1 – 15 юни

Всяка година участват 10 скулптори, като подборът им се извършва с конкурс. Досега в симпозиума, който се провежда от 1999 г., са участвали изявени скулптори от България, Гърция, Македония, Румъния, Франция и други. Работи се в камък и дърво в паркове и открити пространства, като досега форумът е провеждан в Цар Симеоновата градина и парка на Район “Северен”. Скулптурите остават в откритите пространства и естетизират облика на града. Симпозиумът се организира от Дирекция “Култура” и Дружеството на пловдивските художници.

8.Международен фестивал на камерната музика
10 – 20 юни

 \

Най-старият и единствен по рода си в България фестивал за камерна музика се провежда в двора на Етнографския музей в Стария град. Свидетелство за международния авторитет на фестивала е участието на изпълнители като Ифра Нийман, Святослав Рихтер, Данаил Шафран, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Минчо Минчев, Юри Буков, състави като Парижки камерен оркестър, Оркестър “Ерфурт”, “Инглиш Симфони”, “Лондонска серенада”, “Шидлоф квартет” и други. Фестивалът, който ще се проведе за 39-и път през 2003 г., се организира от Община Пловдив – Дирекция “Култура”, Министерството на културата и Националния център за музика и танц.

9. Връчване на Националната награда “Христо Г. Данов”
м.юни

Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. във връзка с провеждането на Европейския месец на културата. Присъжда се всяка година по случай 24 май за принос в националната книжовна култура през предходната година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в двора на къщата-музей “Христо Г. Данов” в Старинен Пловдив. Проявата се организира от Министерството на културата, Националния център за книгата и Община Пловдив – Дирекция “Култура”.

10.”Верди” фестивал
м. юни

\
 

На сцената на Античния театър в продължение на седмица се изнасят спектакли на оперите на великия италиански композитор. Фестивалът се закрива с гала-концерт “Най-доброто от Верди”. Досега фестивалът има 16 издания. Организатори на проявата са Оперно-филхармоничното дружество и Община Пловдив – Дирекция “Култура”.

11.Международен пленер по живопис
1 – 10 юли

\
 

Провежда се ежегодно през месец юли в Стария град. В своята над 30-годишна история е събирал художници от България, Гърция, Испания, Швеция, Русия, Чили, Корея, Македония, Армения, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Швейцария, Кувейт, Япония, ЮАР и др. Пленерът завършва с изложба на създадените творби и се изгражда фонд към Дирекция “Култура”.

12.Лятна кинопанорама “Филмови нощи във Филипополис”
м. юли

В рамките на 20 – 25 дни на Античния театър се прожектират най-новите заглавия от световния киноафиш, като преобладаващата част от филмите са премиерни за България. Провежда се ежегодно от 1998 г. Организатори на лятната кинопанорама са Фондация “Филмови нощи във Филипополис” и Община Пловдив – Дирекция “Култура”.

13.Международен фолклорен фестивал
м. юли – август

\
 

Фолклорният фестивал се провежда от 1994 г. Открива се с атрактивно шествие на участниците по главната улица на Пловдив. Спектаклите се изнасят на Античния театър и на откритата сцена на пл. “Ст. Стамболов”. Във фестивала досега са взели участие фолклорни танцови състави от България, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Молдова, Русия,

 

Грузия, Беларус, Полша, Чехия, Италия, Франция, Египет, Нигерия, Мексико, Пуерто Рико и други. Проявата се организира от Община Пловдив – Дирекция “Култура”.

14.Национални есенни изложби
1 – 30 септември

Началото е поставено през 1967 г. с камерна изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Атанас Кръстев /Начо Културата/. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори те прерастват в национални. Включват се творци от цялата страна със самостоятелни изложби, като всяка година има почетно участие на пловдивски автор. Характерно за есенните изложби е показването на живопис, графика и пластика в откритите дворни пространства на възрожденски къщи на Стария град. През годините в изложбите са били представени творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов, Любен Диманов и много други. Организатори на проявата са Община Пловдив – Дирекция “Култура” и Дружеството на пловдивските художници.

15.Тържествено честване на Шести септември – Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив

Честването на Шести септември включва тържествен молебен в катедралния храм “Св. Богородица” и тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението с участието на политическия елит на България. За празника Дирекция “Култура” организира програма с концерти, изложби, спортни прояви и други, които се провеждат в навечерието и в самия ден на Шести септември.

16.Международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”
м. септември

\
Сцена на кръстопът

Фестивалът се реализира по съвместен проект с Международния институт за Средиземноморски театър – Мадрид, ежегодно от 1997 г. На него водещите български театри представят актуалните си постановки за сезона, като спектаклите са обединени от обща тема. Досега във фестивала са участвали и театри от Гърция, Румъния, Македония, Украйна, Испания, Англия и други страни. Художествен ръководител на фестивала е Стефан Данаилов. Представленията се изнасят на сцените на Драматичния театър, Градския дом на културата и Античния театър. За първи път през 2002 г. бе експериментирана нова форма – т.нар. “театър на улицата” /скечове, гротескни спектакли на открити пространства/. Организатори на проявата са Община Пловдив, Българската национална телевизия, Министерството на културата, Националният център за театър и Драматичен театър – Пловдив.

17.Седмица на съвременното изкуство
м.септември

Проявата стартира неофициално през 1994 г., а три години по-късно с учредяването си Сдружение “Изкуство днес” става основен организатор на форума. Представя съвременни решения в изобразителното изкуство, като освен мултимедийните и компютърните проекти и инсталации в седмицата е отделено време за авангардни изяви на други изкуства – театър, музика, литература. Досега във форума, който се провежда ежегодно в Баня “Старинна”, са взели участие творци от България, Дания, Холандия, Франция, Германия, САЩ, Италия, Швейцария и др. Съорганизатор на проявата е Дирекция “Култура”.

18.Международен куклено-театрален фестивал
“Двама са малко – трима са много”
м. септември

На фестивала, който вече има 11 издания, се представят български и чужди куклено-театрални формации със спектакли с участието на не повече от трима актьори. През годините във фестивала са участвали със свои продукции и водещи куклени театри от много европейски страни – Гърция, Македония, Румъния, Русия, Франция, Холандия, Турция, Полша, Словакия и други. Фестивалът има конкурсен характер. Наред с официалното има и детско жури, което дава своя награда. Организатори на проявата са Държавен куклен театър – Пловдив, Министерството на културата и Община Пловдив – Дирекция “Култура”.

19. Празник на Стария град

В последната събота на септември на откритите пространства и в къщите на Старинен Пловдив се изнасят концерти на фолклорни танцови и вокални групи, джаз-балетни формации, хорове, рок и джаз групи, състави за стари градски песни, камерни театрални спектакли и др. Дългогодишен участник в празника е Фолклорен ансамбъл “Тракия”. Организатори на проявата са Сдружение “Старинен Пловдив” и Дирекция “Култура”.

20.Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”
м. октомври

\
Когато гръм удари

Започнал през 1976г. като фестивал на телевизионните театри, “Златната ракла” прераства в общотелевизионен. Има конкурсен харкатер. Дават се награди за режисура, за музика, за актьорско изпълнение, както и специални награди на институции и творчески съюзи. Своя награда присъжда и детско жури. Фестивалът има широко международно участие, като досега в него свои телевизионни програми са представили повечето европейски и азиатски страни. Проявата се организира в Новотел “Пловдив” от Българската национална телевизия и Община Пловдив.

21.Фестивал на българския неигрален филм “Златен ритон”
м. октомври

\
 

Възстановен след известно прекъсване, през 2001 г. фестивалът бе организиран за 13-и път. По новия регламент “Златният ритон” се провежда през година. Фестивалът има конкурсен характер и представя най-добрата продукция за последните две години. Присъжда се награда “Златен ритон” за документален и за анимационен филм. В рамките на фестивала се провежда дискусионна кръгла маса. Проявата се организира в Новотел “Пловдив” от Националния

\
 

филмов център, Министерството на културата, Съюзът на българските филмови дейци и Община Пловдив.

22.Международни фотографски срещи
м. октомври

Фотографският форум досега има над 15 издания. Включва авторски изложби във възрожденските къщи и дворове на Стария град, кръгла маса и пленер с фотографите-участници. Със свои изложби във форума досега са се представяли най-известните български фотографи, както и изявени творци от Германия, Австрия, Франция, Англия, Швейцария, Холандия, Ирландия, Япония, Израел и други страни. Организатори на проявата са Община Пловдив – Дирекция “Култура” и Фондация “Фотографско средище”. В реали- зацията на изложбите неоценимо е съдействието на чужди културни центрове и посолства – Гьоте институт, Про Хелвеция, Британския институт и др.

23.Коледни и новогодишни празници
15 – 31 декември

\
 

Организацията на празниците се осъществява от Дирекция “Култура” и започва с коледната украса на града. Изнасят се концерти народна, класическа и популярна музика на открита сцена на площад “Централен”, както и в Градския дом на културата, Концертна зала и др. От 1999 г. на площада се организира тържествено посрещане на Новата година.

24.Годишна изложба на пловдивските художници

Изложбата представя най-добрите творби от годишната продукция на пловдивските живописци, графици, скулптори и приложници. Организира се в изложбената зала на “Гладстон” 32 от Община Пловдив – Дирекция “Култура” и Дружеството на пловдивските художници. Открива се в навечерието на Коледа.

Адрес за контакти:
ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ДИРЕКЦИЯ “КУЛТУРА”
ПЛОВДИВ, 4000, УЛ. “КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР І” № 35
ТЕЛЕФОНИ: 032/ 62-32-05, 62-44-34
ТЕЛ./ФАКС 032/63-22-69
E-MAIL: KULTURA @ PLOV.OMEGA.BG

Забележка:
Информацията не включва:
- честванията от празничния календар

6 януари – Рождението на Христо Ботев
16 януари – Освобождението на Пловдив от османско владичество
19 февруари – Гибелта на Васил Левски
3 март – Националният празник на България
24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
1 юни – Международният ден на детето
2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България
18 юли – Рождението на Васил Левски
1 ноември – Денят на народните будители
- проявите, организирани от професионалните културни
институти, творческите групи – писатели, преводачи, журналисти, частните галерии, частните театрални формации и др.
- междувременно възникващи инициативи.

назад